Zeilen in de Argolische Golf

Zeilen in de Argolische Golf kan alleen wanneer je eerst een ander gebied door vaart. In de Argolische Golf ligt namelijk geen starthaven. Je huurt een zeiljacht in de hoofdstad van Griekenland, Athene. Een zeiljacht huren vanuit Poros (Saronische Golf) kan ook. Eventueel kun je opstappen als meezeiler vanuit Nafplion. Nafplion l Zeilen in Griekenland l Argolische Golf l BQ Yachting
De Argolische Golf bestaat, op het eiland Spetses na, alleen uit kust van de Peloponnesos: de Argolida genaamd. Naast het eiland Spetses zou je aan het vaste land kunnen aanleggen in:
Porto Heli, Kilada, Vivari, Nafplion, Astros, Leonidio (Plaka), Yerakas, Tylos, Sambatiki, Kipirissa en Monemvasia.
Baaien zijn er ook, maar omdat de Peloponnesos redelijk steil het water in loopt, zijn die er niet in overvloed.

Het weer en de wind in de Argolische Golf:Astros l Zeilen in Griekenland l Argolische Golf l BQ Yachting
De Argolische Golf ligt net als de Saronische Golf beschut voor de Meltimi. Je zult hier weinig merken van de heersende wind op de Cyclades. Vanaf de Peloponnesos kunnen wel behoorlijke valwinden ontstaan. De wind valt letterlijk over de hoge bergen heen en maakt een behoorlijke versnelling daarbij. Hoe meer noordelijk in de Argolische Golf je bent (Nafplion) hoe rustiger de wind over het algemeen. In het zuiden, bij Monemvasia, kan het nog behoorlijk waaien. Golven ontstaan er alleen bij forse wind.

Gemiddelde dagafstand en navigeren:
In de Argolische Golf kun je vrijwel altijd de hoge bergen van het vaste land zien, maar de dorpjes liggen vaak lang verscholen. Wanneer je vanaf Spetses naar Monemvasia oversteekt zal dit echter niet zo zijn. Maak je een mooi rondje langs de haventjes, dan liggen de dagafstanden tussen de 10 en de 20 mijl. Een oversteek kan echter ook wel 50Nm zijn. De punt van Monemvasia ligt namelijk behoorlijk zuidelijk. Navigeren gaat voornamelijk op zicht, al is het soms moeilijk om de dorpjes te onderscheiden tegen de bergen aan, zeker als je zonlicht tegen je hebt. Dan is het aflezen van een plotter en het varen op kompas behoorlijk handig.

Voor wie geschikt?
De Argolische Golf is geen moeilijk vaargebied. Alleen om er te komen moet je of twee weken vakantie hebben, of geen kleine kinderen aan boord. Om in een week van Athene naar de Argolische Golf te varen en weer terug moet je namelijk behoorlijk afstanden maken (+/- 20-25 mijl per dag). Heb je echter twee weken de tijd, dan is het een schitterende afwisseling met de Saronische Golf. Een alternatief zou kunnen zijn om te vertrekken vanuit Poros. Daar ligt een kleine charter haven. Je hoeft dan 30 mijl minder heen en terug te varen. Je vliegt dan op Athene en neemt vanuit Pireaus de veerboot naar Poros (5 kwartier). Ideaal wanneer je je vakantie wilt combineren met een week een huisje aan wal.
De cultuur van de Peloponnesos en het schitterende van de hoge bergen geven voor een ieder wat wils. Een zeer leuke gevarieerde vakantie!

Bijzonderheden van de Argolische Golf:
Omdat de Argolische Golf met name uit vaste land bestaat verwacht je dat je redelijk ontwikkelde plaatsen tegenkomt. Dat is ook zeker zo, maar ook behoorlijk wat kleine plaatsen waar nauwelijks iets gebeurd. Er zijn niet altijd goede wegen van en naar het dorpje en de bevolking woont er al eeuwen. Dit geeft vaak het gevoel alsof je opnieuw een plaats ontdekt. Het weer is er wat moeilijker te voorspellen vanwege de hoge bergen en dat geeft een leuke factor elke dag. Je kunt niet altijd dagen vooruit plannen… De rust op het water en de schitterende natuur zorgen voor een zeer ontspannen vakantie.


Volg ons

Please check your feed, the data was entered incorrectly.