Zeilen in de Cyclades

Zeilen in de Cyclades is schitterend! Maar… je moet het wel goed plannen. De Cyclades liggen ten oosten van Athene net voorbij Kaap Sounio. En je zeilvakantie in Griekenland start dan ook vaak in Athene. Er zijn twee opties: Kalamaki Marina of Lavrion. Lavrion ligt aan de Kaap Sounio l Zeilen in Griekenland l Zeilen op de Cyclades l BQ Yachtingoostkant van de landpunt en ligt dus aantrekkelijker. De vloot is wel een stukje kleiner. Beide havens zijn niet de meest gezellige…. Je kunt ook op Paros of Mykonos starten, beide hebben een kleine chartervloot en als je een week gaat zeilen en naar de Cycladen wilt, is dat wel de beste optie.
Tot de Cyclades behoren veel eilanden:
Kea, Kithnos, Andros, Tinos, Mykonos, Siros, Naxos, Paros, Amorgos, Ios, Santorini, de kleine Cyclades (Iraklia, Skinoussa, Koufonisia en Epano Koufonisia), Milos, Folegandros, Sikinos, Kimolos, Sifnos, Serifos, Astypalaia en Levitha. En dan is er vast nog ergens een vergeten… Tal van eilanden met meerdere havens om te overnachten en veel baaien om heerlijk beschut te genieten op anker.

Het weer en de wind in de Cyclades:Paros l Zeilen in Griekenland l Zeilen op de Cyclades l BQ Yachting
De hoofdreden om je zeilvakantie in de Cyclades goed te plannen, is de wind en de bijbehorende golven. Vanaf half juni tot half september is er namelijk grote kans op een Meltimi. Een sterke (+/- 8 Bft.) noordoosten wind die een aantal dagen aanhoudt. Meestal gaat de Meltimi liggen na 3 dagen, maar met een beetje pech lig je 5 dagen verwaaid op een eiland. Nou zijn de meeste eilanden dat ook echt wel waard, maar je komt om te zeilen natuurlijk! In de zomermaanden kan het ook zo zijn dat er een aantal dagen helemaal geen wind staat. Het waait dus niet per se altijd heel hard. Naast dat wanneer de noordoosten wind behoorlijk hard waait, kunnen de golven ook heel goed opbouwen. Vanuit het noorden hebben ze ongeveer 500 km ruimte om op te bouwen. Doordat de zee behoorlijk diep is (>500 meter is niet ongewoon) krijg je een lange maar toch ook steile deining. Met een kleine boot (<36 ft) in een Meltimi terecht komen is dus ook geen pretje. In het voorseizoen en naseizoen kan het ook best wel waaien, maar vaak nog goed te controleren. Nogmaals, met een goede planning en een back-up plan is het een schitterend vaargebied!

Gemiddelde dagafstand en navigeren:
De gemiddelde dagafstanden liggen in dit gebied rond de 20-30 mijl per dag. Wanneer je er voor kiest om op 1 eiland meerdere havens te ontdekken, kun je de lange dagen combineren met kortere dagen. De eilanden liggen redelijk ver uit elkaar, maar gelukkig is er bijna altijd wel wind om de afstanden goed te overbruggen.
Naxos l Zeilen in Griekenland l Zeilen op de Cyclades l BQ YachtingDe meeste eilanden zijn niet per se heel hoog, het zijn meer heuvels dan bergen. Daarnaast kan het in dit gebied makkelijker voorkomen dat je je eindbestemming van de dag niet ziet. Goed navigeren is dus heel belangrijk. Daarnaast is het met veel wind en golfslag soms lastig om een rechte koers te houden, dus moet je telkens opnieuw navigeren of je nog recht op je doel af gaat. Eenmaal in de haven zul je vaak een havenmeester treffen die ook verstand heeft van aanleggen met veel wind. Je betaald in de havens bijna altijd havengeld; elektriciteit en water zijn inbegrepen. Meestal liggen de kosten iets hoger dan in de rest van Griekenland: tussen de € 5 en de € 20 per nacht voor de totale boot en bemanning. Er zijn ook havens waar je helemaal niks betaald, maar ook niks hebt (o.a. Folegandros, Skinoussa, Iraklia)

Voor wie geschikt?
Zeilen op de Cyclades is niet voor iedereen geschikt. Santorini l Zeilen in Griekenland l Zeilen op de Cyclades l BQ YachtingJe hebt een ervaren schipper nodig, maar ook de bemanning moet niet helemaal onervaren zijn. Je kunt zo een paar keer per dag een rif moeten leggen en er weer uit halen en ook de afstanden zijn wat langer waardoor het meer energie kost om de dag te volbrengen. Voor kinderen is het gebied alleen geschikt wanneer ze gewend zijn aan langere dagen en niet snel zeeziek worden.
De eilanden van de Cyclades zijn echter voor iedereen geschikt. Naxos l Zeilen in Griekenland l Zeilen op de Cyclades l BQ YachtingSchitterende plaatsjes met veel te doen.

Bijzonderheden van de Cyclades:
Wie kent ze niet: de plaatjes met wit met blauwe kerkjes, met op de achtergrond een blauwe zee met een nog blauwere lucht? De kleine straatjes en de keurige kades? Dat zijn de Cyclades, als een  ansichtkaart. Mykonos, Santorini, Paros, Naxos, Ios een voor een pareltjes met schitterende smalle witte steegjes vol met boetiekjes met mooie spullen. Dit in combinatie met eilanden waar je het ‘alleen op de wereld gevoel’ ervaart. Wanneer je op de Cyclades bent geweest wil je vaak niet meer anders!

 


Volg ons

Please check your feed, the data was entered incorrectly.