Zeilen in de Dodecanesos

Zeilen in de Dodecanesos start vanuit Kos of Rhodos. De Dodecanesos is het gebied dat het dichts bij Turkije ligt en ook het Kos l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Dodecanesos l BQ Yachtinglangste seizoen heeft. Kos heeft een hele nieuwe jachthaven met alle gemakken en ook Rhodos heeft een prima haven met vloot. Vliegen naar beide eilanden is in de zomermaanden prima te doen omdat er veel verschillende charter vluchten gaan. In het voor en naseizoen zul je via Athene moeten vliegen.
Tot de Dodecanesos horen (naast hele kleine eilanden):
Rhodos, Chalki, Simi, Nisiros, Tilos, Kos, Pserimos, Kalymnos, Leros, Lipsi, Levitha, Astipalia, Arki, Patmos, Fournoi, Samos en Ikaria. De laatste twee horen officieel tot de Sporaden, maar zijn makkelijker te bereiken vanuit Kos dus benoemen we ze hier. Je hebt geen Griekse kust in dit gebied. Naar Turkije varen gaat niet zomaar, je moet dan inklaren en een visum kopen. Turkije behoort niet tot de EU en ze zijn zeer strikt op de grenzen.

Het weer en de wind in de Dodecanesos:Leros l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Dodecanesos l BQ Yachting
Net zoals op de Cyclades waait de Meltimi hier in de maanden juli en augustus. Hij bouwt langzaam op in juni en langzaam af in september. Tijdens een Meltimi, een noordoosten wind van kracht 8 gemiddeld, bouwen ook hier de golven behoorlijk op. Een dag verwaaid blijven liggen en een scooter huren is dan ook al vaak voorgekomen. De wind geeft een goede verkoeling in deze warme zomer maanden, maar met een jacht in de haven is dat vaak minder prettig. Dus vaak wordt er in de Dodecanesos gevaren in en vanaf september. Het seizoen duurt in dit gebied het langst en in oktober heb je nog schitterend weer met zeer goede zeilwind over het algemeen!

Gemiddelde dagafstand en navigeren:Kalymnos l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Dodecanesos l BQ Yachting
De dagafstanden in de Dodecanesos kun je veelal zelf bepalen. Varierend tussen de 5 en de 35 mijl kun je alle kanten op. De Dodecanesos liggen wel bijna in een verticale lijn, dus goed plannen waar je de eerste paar dagen heen gaat loont voor de terugweg. Je vaart in verticale lijn langs de kust van Turkije, alleen mag je deze kust niet aandoen zonder in te klaren. Dit kan frustrerend zijn wanneer je aan het opkruisen bent en je niet een mooie halve wind koers kunt varen richting het land dat je ziet. Land zie je dus altijd wel, alleen kun je er niet zomaar komen.  De havens zijn goed georganiseerd, je betaald in sommige havens wel behoorlijke havengelden. In dit gebied zul je soms € 1,66 betalen en soms € 32,- Het loont dus om van te voren goed uit te zoeken of je in een gemeente haven, of in een marina ligt.
Daarnaast is in dit gebied de coastguard erg actief. Dit komt door de Nisiros l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Dodecanesos l BQ Yachtingnog steeds onrustige band met Turkije. Het kan zo maar zijn dat je een aantal keer een patrouille boot tegenkomt, of zelfs aangehouden wordt op het water. Veelal is dit gewoon een routine kwestie.

Voor wie geschikt?
De Dodecanesos zijn geschikt voor ervaren zeilers in het hoogseizoen en ook voor de iets minder ervaren zeiler in het voor en naseizoen. Het is een ruig gebied met hoge bergen en mooie baaien. Indrukwekkend is het zeker te noemen en ook goed georganiseerd. Vriendelijke mensen die voor je klaar staan en zeer goed eten. Op de eilanden is vaak niet zo heel veel te doen (met natuurlijk uitzonderingen als Patmos, Kos, Rhodos), waardoor je echt voor het zeilen komt.Patmos l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Dodecanesos l BQ Yachting

Bijzonderheden:
De bijzonderheden van dit gebied zijn de ruigheid en de diepe baaien. Je vaart zomaar 2 mijl een baai in die erg goed geschut is. Vaak is het wel zo dat het verstandig is om voordat je de baai binnenvaart de zeilen al naar beneden hebt. Er ontstaan veel valwinden door de hoge bergen aan weerszijde. De Dodecanesos is een gebied dat je een keer gezien moet hebben, maar waar je niet per se elk jaar terug hoeft te keren.Patmos l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Dodecanesos l BQ Yachting


Volg ons

Please check your feed, the data was entered incorrectly.