Zeilen in de Ionische Zee

Zeilen in de Ionische Zee kan vanaf Lefkas en vanaf Corfu. Corfu ligt Ionische Zee l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Ionische Zee l BQ Yachtingechter wel ver weg (60Nm) om ook de eilanden zuid van Lefkas te kunnen bekijken. Lefkas ligt mooi in het midden, in een soort van binnenzee. Dit maakt dit een schitterend en veilig gebied. De Ionische Zee ligt aan de westkant van het vaste land van Griekenland, vlak bij Italië. Dit is gelijk ook het meest groene gedeelte van Griekenland, er valt de meeste regen in het voor en naseizoen. De seizoenen zijn daarom ook er wel erg kort, maar de zomer is er fantastisch.
De eilanden die in de Ionische Zee liggen zijn:
Corfu, Paxi, anti Paxi, Lefkas (wel met brug verbonden aan vaste land), Ithaka, Kefalonia, Meganisi, Kalamos, Kastos en Zakynthos.

Het weer en de wind in de Ionische Zee:Ionische Zee l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Ionische Zee l BQ Yachting
In de Ionische Zee, en dan met name in de binnenzee bij Lefkas, is een heel constant weerbeeld. Eigenlijk is er in de zomer in de ochtend geen of nauwelijks geen wind. Rond 12 uur pikt de wind een beetje op vanuit het noordwesten en rond 18 uur gaat de wind weer liggen. De wind is zelden meer dan 4 Bft. In de avond en nacht is het dan weer windstil. Door de binnenzee en de nauwelijks opbouwende wind is er ook bijna geen deining, behalve tussen Lefkas en Keffalonia in heb je een ‘gat’ naar open zee. Hier kun je wel wat golfslag verwachten, of je kunt dus mijden op de middagen…. Voorbij varend veerboot verkeer van en naar Italie zorgt ook voor een tijdelijke deining in sommige havens. Deze omstandigheden maakt dat het een zeer veilig gebied is. Daarom is het een heel populair vaargebied.

Gemiddelde dagafstand en navigeren:Ionische Zee l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Ionische Zee l BQ Yachting
De dagafstanden zijn erg kort: 5 – 15Nm per dag. Je kunt dit natuurlijk altijd verlengen door een aantal rakken te zeilen voor je de haven binnenloopt, of rustig aan doen door onderweg lekker lang voor anker te gaan. Doordat er een soort van binnenzee ontstaat vaar je eigenlijk een soort spinnenweb, telkens naar de overkant. Je kunt dit gebied erg goed leren kennen in een week, maar je zult je er niet vervelen wil je twee weken gaan. Zakynthos ligt namelijk op een iets verdere afstand, en dat is een mooi doel bij een twee-weekse zeilvakantie. Doordat het een groen gebied is, kun je vrijwel altijd het volgende dorpje herkennen aan de witte huisjes tegen het land. Qua navigeren is het, op wat riffen na, ook een makkelijk gebied. Ga je de tocht naar Zakynthos aan dan moet je je realiseren dat dit wat meer op open zee ligt, hier staat meer deining, meer wind en ook het navigeren over een grote afstand is iets lastiger dan op een korte afstand.Flottielje zeilen l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Ionische Zee l BQ Yachting

Voor wie geschikt?
De Ionische Zee is zeer geschikt voor degene die voor de eertse keer gaat zeezeilen in het buitenland. Door het rustige water en de voorspelbare wind kun je er alle kanten op. Met kleine kinderen is het vaak  fijn dat je ook korte afstanden kunt zeilen. Geen zin meer om te zeilen? Dan is er altijd wel op minder dan een uur een haven waar je aan kunt leggen.

Bijzonderheden:
Het gebied bij Lefkas kent de witte stranden met het Flottielje zeilen l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Ionische Zee l BQ Yachtingheldere water. Dit maakt het gebied uitermate geschikt om voor anker te gaan in de meest mooie baaien. Doordat het er in de avond weinig tot niet waait wordt er ook menig nacht op anker besteed. Echter is het ook een gebied dat populair is bij flottieljes, dus soms denk je dat je de enige bent in de baai, tot de leadboot van het flottielje de hoek om komt… Geen zin in drukte? Ga ankerop en binnen 10 minuten kun je je anker weer ergens anders laten vallen. Zeilen in dit gebied draait om meer dan alleen zeilen: Zwemmen, snorkelen, vriendjes maken en vooral lekker ontspannen zeilen.


Volg ons

Please check your feed, the data was entered incorrectly.