Zeilen in de Saronische Golf

Vanuit Athene zeil je zo de Saronische Golf in. Het gebied ten zuiden

Zeilen in Griekenland l Saronische Golf l Kalamaki Marina l BQ Yachting

van Athene is namelijk de Saronische Golf. De landpunt van Athene en de Peloponesos zorgen voor een grote, behoorlijk beschermde kom. Je kunt hier prachtig zeilen van april tot en met oktober.
De Saronische Golf is een zeer aantrekkelijk gebied om te gaan zeilen, omdat:
– naast dat het een gevarieerd zeilgebied is,
– het ook nog eens makkelijk te bereiken is vanaf het vliegveld van Athene,
– en de grootste vloot van Griekenland ligt hier (in Kalamaki Marina).

De Saronische Golf bestaat uit de eilanden:
Aegina, Angistri, Poros en Salamina. Daarnaast heeft de Zeilen in Griekenland l Saronische Golf l Poros l BQ YachtingPeloponnesos ook tal van havens langs de kust: Korfos, Epidavros (oud en nieuw), Vathi, Methana. Baaien zijn er in overvloed aan alle kanten van de eilanden. Je kunt in Athene ook op meerdere plaatsen nog aanmeren, al is het ‘Griekse-eilandgevoel’ hier niet te vinden en de havengelden zijn behoorlijk.
Direct aan de Saronische Golf grenst de Golf van Hydra. Hierin ligt het eiland Hydra en het onbewoonde eiland Dhokos. Op de Peloponesos heb je de havenplaats Ermioni.Hydra 2e lijn
Kortom, voldoende keus voor als je een of meerdere weken wilt gaan zeilen in de Saronische Golf.

Het weer en de wind in de Saronische Golf:

Overwegend komt in de zomermaanden de wind uit het noordoosten. Deze varieert in sterkte van 0 tot 6 Bft. De sterkste wind wordt er verwacht wanneer op de Cyclades (ten oosten van de Saronische Golf) de Meltimi waait. Dit is een forse noordoosten wind van 8 Bft. die een aantal dagen aanhoudt. In de Saronische Golf beleef je hier alleen maar 1 of 2 dagen spectaculair zeilen van met 4 a 5 Bft. De deining kan weinig opbouwen in de grote kom, al kunnen er best golven staan van 1 a 2 meter. 
In de Saronische Golf komt het nauwelijks voor dat je een week helemaal geen wind, of een week lang juist heel veel wind hebt. Gevarieerde weken met dagen om lekker voor anker te gaan, en dagen om mooie zeiltochten te maken.

Gemiddelde dagafstand en navigeren:
In de Saronische Golf zie je constant land. Dit omdat het gebied een diameter heeft van ongeveer 30 mijl en omdat het voornamelijk uit bergen bestaat. Afstanden per dag liggen tussen de 10 en de 30 mijl, net waar je zelf die dag in voor bent. Alleen vanuit Athene ligt de eerste stop op minimaal 17 mijl. Navigeren gaat voornamelijk op zicht. Er zijn geen boeien en een aantal bakens. Navigeren op een kaart en kompas zijn dus handig om al onder de knie te hebben. Heb je gevonden Zeilen in Griekenland l Saronische Golf l Methana l BQ Yachtingwaar je heen moet, dan kun je de rest bijna op zicht doen. Op ieder jacht zijn alle waterkaarten, pilots en andere informatie aanwezig zodat je veilig in een nieuwe haven kunt komen. Natuurlijk bestaan er ook een aantal apps waarmee je goed kunt navigeren.

Voor wie geschikt?
De Saronische Golf wordt aangeraden aan gezinnen met kinderen, aan groepen vrienden, aan zeer grote groepen en aan stellen. Eigenlijk aan iedereen dus. Het is een zeer gevarieerd gebied, waardoor iedereen er wel zijn weg vindt.
Elke nacht in een baai? Dat kan!
Elke avond op een bruisend eiland? Dat kan!
Veel avonden in kleine ‘lullige’ Griekse plaatsjes? Dat kan!
Afwisseling elke avond? Dat kan!
Zeilen combineren met cultuur? Dat kan!
Flottielje zeilen? Dat kan!Zeilen in Griekenland l Saronische Golf l flottieljezeilen l BQ Yachting

Bijzonderheden van de Saronische Golf:
De havens in de Saronische Golf zijn zeer summier. Er zijn, behalve in Athene, geen mooring lines en je legt altijd aan op anker met heklijnen naar de wal. Er wordt aan gewerkt om overal palen met stroom en water te plaatsen, maar dit is nog niet overal het geval. Het kan dus zijn dat je 1 of 2 nachten achter elkaar, niet op de walstroom aangesloten kunt worden. De taverna’s zijn niet te beroerd om je electronica voor je op te laden.
Omdat de havens zo summier zijn, betaal je ook bijna geen havengeld. Er zijn geen havenmeesters en als je in de nacht binnenloopt moet je niet verwachten dat iemand je komt helpen met een plekje. Overdag trouwens ook niet, al zijn er wat restaurant eigenaren die je graag aan een plekje helpen, indien je bij hen komt eten.


Volg ons

Please check your feed, the data was entered incorrectly.