Zeilen in de Sporaden

De Sporaden zijn eigenlijk op te delen in twee gedeeltes: De Skiathos l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Sporaden l BQ Yachtingnoordelijke Sporaden en de westelijke Sporaden (Lesbos, Chios, Ikaria en Samos (deze zijn opgenomen bij de Dodecanesos)).
In de noordelijke Sporaden wordt redelijk veel gezeild, de westelijke Sporaden niet zoveel. Er is daar bijvoorbeeld ook geen charterhaven. We zullen met name de noordelijke Sporaden hier benoemen. De charterhaven ligt op Skiathos, in de gelijknamige plaats. Skiathos heeft zijn eigen vliegveld, maar helaas vliegen maatschappijen vanuit Nederland alleen op door de weekse dagen. Vanuit Volos de veerboot nemen of vanaf Athene met de bus en de veerboot zijn beide een andere mogelijkheid. Door de week vliegen op Skiathos kun je ook gemakkelijk combineren met verblijf in een appartement op het eiland natuurlijk.Alonisos l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Sporaden l BQ Yachting

Tot de noordelijke Sporaden behoren:
Skiathos, Skopelos, Alonisos, Peristeri, Kira Panagia (onbewoond, beschermd natuurgebied met ankerplaatsen), Skantzoura en het iets verder gelegen Skiros. Het eiland Evia kan ook bezocht worden. Het gebied staat er om bekend dat het prachtige ankerbaaien heeft en het is op het water en in de havens niet heel druk.

Het weer en de wind in de Sporaden:Alonisos l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Sporaden l BQ Yachting
Over het algemeen kunnen de Sporaden als een rustig gebied beschouwd worden: weinig wind en weinig deining, behalve als de multimi waait (met name op de Cycladen) dan heb je hier een prachtige windkracht 4-5Bft. Voor de overwegend noordenwind ligt het gebied zeer gunstig. Je kunt er van oost naar west varen met bijna alleen maar halve wind. Wil je ook afzakken naar Skiros, dan moet je rekening houden met meer deining, meer wind en ook een langere terugtocht.  Het seizoen is relatief kort, omdat het gebied behoorlijk noordelijk in Griekenland ligt. In de zomermaanden wordt het er ook niet zo warm als bijvoorbeeld in Rhodos (40+ graden). Dolfijnen l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Sporaden l BQ Yachting

Gemiddelde dagafstand en navigeren:
De dagafstanden liggen gemiddeld tussen de 10-20 mijl, wil je ook naar Skiros dan zit er niks anders op dan 38 mijl te varen. Je kunt de dagen ook korter maken en langer maken en soms moet je hemelsbreed niet ver, maar moet je om een eiland heen varen. Het gebied is groot genoeg voor een week, maar je kunt ook prima twee weken hier varen en dan het vaste land (Trikeri en noord Evia) meenemen in je bestemmingen. Je kunt je zeilvakantie hier perfect combineren met een verblijf aan wal.
Het navigeren in de relatief kleine gebied gaat gemakkelijk. Er zijn weinig riffen en rotsen, bijna alles is zand. Ook is op zichtnavigatie alles te doen, behalve Skiros.

Voor wie geschikt?Sporaden l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Sporaden l BQ Yachting
Voor iedereen is dit schitterende gebied geschikt. Het arriveren is het grootste struikelblok. Het is dus met name geschikt voor de flexibele reiziger, die graag een nieuw gebied ontdekt en daar ook wel energie in wilt steken. Wij zijn het enige Nederlandse bedrijf dat een flottielje in de zomermaanden organiseert. Wees er snel bij, want de jachten zijn beperkt!

Bijzonderheden:Sporaden l Zeilen in Griekenland l Zeilen in de Sporaden l BQ Yachting
Tussen de Griekse toeristen en van baai naar baai met zeer goede taverna’s zeilen is voor iedere zeiler een droom. Het gebied is nog redelijk on-ontdekt en je zou er zomaar in een verlaten baai kunnen overnachten. De eilanden zijn bijzonder en bruisend zonder dat ze lawaaierig zijn. Skiathos heeft niet echt een haven, maar alleen een drijvende pier, wat maakt dat het gebied ook nog wel even rustig zal blijven. Voor de echte pionier is dit een gebied bij uitstek. De havens zijn ook niet ver ontwikkeld en je legt er overal aan op anker, zelfs in de vertrekhaven is geen mooringline (meer) te bekennen.


Volg ons

Please check your feed, the data was entered incorrectly.